2017 KCSE Examination Timetable.

Searching for 2017 KCSE Exams Timetable. Kenya Certificate of Secondary Education (KCSE) exams will run from November 6 to 29. Though other practical projects start as early as January.

Download the Timetable here. 2017 Kcse Exams Timetable

Find KCSE Past papers  Read or Download KCSE Past Papers Here

 

KCSE Past Papers

KCSE 2015 Past Papers

KCSE 2014 Past papers

KCSE 2013 Past Papers

KCSE 2011 Past Papers

 

 

THE 2017 KCSE EXAMINATION TIMETABLE

         

 

           

ITEM

DAY(S)

PERIOD

ITEM

PAPER

DURATION

     

NO.

   
   

8.00 am – 10.30 am

68.

122/2 Mathematics Alt. B

2hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

Large Print

 
   

8.00 am – 11.00 am

69.

122/2 Mathematics Alt. B

3 hrs.

   

(1st session)

 

Braille

 
   

11.00 am – 11.30 am

 

BREAK

30 mins.

   

11.30 am – 1.30 pm

70.

231/1 Biology

2 hrs.

   

(2nd session)

     
   

11.30 am – 1.30 pm

71.

231/1 Biology

2 hrs.

   

(2nd session)

 

Large print

 
   

11.30 am – 2.00 pm

72.

236/1 Biology (For the Blind)

2 hrs. 30 mins

   

(2nd session)

 

Braille

 

2.17

TUESDAY

8.00 am – 10.30 am

73.

102/3 Kiswahili (Fasihi)

2 hrs. 30 mins.

 

14/11/2017

(1st session)

     
   

8.00 am – 10.30 am

74.

102/3 Kiswahili (Fasihi)

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

Large print

 
   

8.00 am – 11.00 am

75.

102/3 Kiswahili (Fasihi)

3 hrs.

   

(1st session)

 

Braille

 
   

11.00 am – 11.30 am

 

BREAK

30 mins.

           
   

11.30 am – 2.15 pm

76.

312/1 Geography

2 hrs. 45 mins.

   

(2nd session)

     
   

11.30 am – 2.15 pm

77.

312/1 Geography

2 hrs. 45 mins.

 

 

(2nd session)

 

Large print

 
 

11.30 am – 2.45 pm

78.

312/1 Geography

3 hrs. 15 mins.

 

(2nd session)

 

Braille

 

WEDNESDAY

8.00 am – 10.00 am

79.

231/2 Biology

2 hrs.

15/11/2017

(1st session)

     
 

8.00 am – 10.00 am

80.

231/2 Biology

2 hrs.

 

(1st session)

 

Large print

 
 

8.00 am – 10.30 am

81.

236/2 Biology (For the Blind) Braille

2 hrs. 30 mins.

 

(1st session)

     
 

10.30 am – 11.00 am

 

BREAK

30 mins.

 

11.00 am – 1.00 pm

82.

443/1 Agriculture

2 hrs.

 

(2nd session)

     
 

11.00 am – 1.00 pm

83.

443/1 Agriculture

2 hrs.

 

(2nd session)

 

Large print

 
 

11.00 am – 1.30 pm

84.

443/1 Agriculture

2 hrs. 30 mins.

 

(2nd session)

 

Braille

 

THURSDAY

8.00 am – 10.30 am

85.

313/1 Christian Religious Education

2 hrs. 30 mins.

16/11/2017

(1st session)

     
         
 

8.00 am – 10.30 am

86.

313/1 Christian Religious Education

2 hrs. 30 mins

 

(1st session)

 

Large print

 
 

8.00 am – 11.00 am

87.

313/1 Christian Religious Education

3 hrs.

 

(1st session)

 

Braille

 
 

8.00 am – 10.30 am

88.

314/1 Islamic Religious Education

2 hrs. 30 mins.

 

(1st session)

     
         
 

8.00 am – 10.30 am

89.

314/1 Islamic Religious Education

2hrs. 30 mins.

 

(1st session)

 

Large print

 
 

8.00 am – 11.00 am

90.

314/1 Islamic Religious Education

3 hrs.

 

(1st session)

 

Braille

 
 

8.00 am – 10.30 am

91.

315/1 Hindu Religious Education

2 hrs. 30 mins.

 

(1st session)

     
         
 

8.00 am – 10.30 am

92.

315/1 Hindu Religious Education

2 hrs. 30 mins.

 

(1st session)

 

Large print

 
 

8.00 am – 11.00 am

93.

315/1 Hindu Religious Education

3 hrs.

 

(1st session)

 

Braille

 
 

11.00 am–11.30 am

 

BREAK

30 mins.

ITEM

DAY(S)

 

PERIOD

ITEM

 

PAPER

DURATION

       

NO.

     
     

11.30 am – 1.30 pm

94.

 

565/1 Business Studies

2 hrs.

     

(2nd session)

       
     

11.30 am – 1.30 pm

95.

 

565/1 Business Studies

2 hrs.

     

(2nd session)

   

Large print

 
     

11.30 am – 2.00 pm

96.

 

565/1 Business Studies

2 hrs. 30 mins.

     

(2nd session)

   

Braille

 

2.20

FRIDAY

 

8.00 am – 10.45 am

97.

 

501/1 French (Listening Comprehension

2 hrs. 45 mins.

 

17/11/2017

 

(1st session)

   

Dictation and Composition)

 
     

8.00 am – 11.15 am

98.

 

501/1 French (Listening Comprehension

3 hrs. 15 mins.

     

(1st session)

   

Dictation and Composition) Braille

 
     

8.00 am – 10.00 am

99.

 

502/1 German (Listening Comprehension

2 hrs.

     

(1st session)

   

and Composition)

 
     

8.00 am – 8.50 am

100.

 

503/1 Arabic (Listening Comprehension)

50 mins.

     

(1st session)

       
     

8.00 am – 10.00 am

101.

 

504/1 Kenyan Sign Language

2 hrs.

     

(1st session)

   

(Receptive Skills)

 
     

8.00 am – 10.30 am

102.

 

511/3 Music

2 hrs. 30 mins.

     

(1st session)

       
     

8.00 am – 10.30 am

103.

 

511/3 Music

2 hrs. 30 mins.

     

(1st session)

   

Large print

 
     

8.00 am – 11.00 am

104.

 

511/3 Music

3 hrs.

     

(1st session)

   

Braille

 
     

11.15 am – 11.45 am

   

BREAK

30 mins.

     

11.45 am – 1.15 pm

105.

 

501/2 French (Reading Comprehension

1 hr. 30 mins.

     

(2nd session)

   

and Grammar)

 
     

11.45 am – 1.15 pm

106.

 

501/2 French (Reading Comprehension

1 hr. 30 mins.

     

(2nd session)

   

and Grammar)  Large print

 
     

11.45 am – 1.45 pm

107.

 

501/2 French (Reading Comprehension

2 hrs.

     

(2nd session)

   

and Grammar) Braille

 
     

11.45 am – 2.15 pm

108.

 

502/2 German (Grammar and

2 hrs. 30 mins.

     

(2nd session)

   

Reading Comprehension)

 
     

11.45 am – 2.15 pm

109.

 

502/2 German (Grammar and

2 hrs. 30 mins.

 

 

     

(2nd session)

   

Reading Comp.)  Large print

 
     

11.45 am – 2.15 pm

110.

 

503/2 Arabic (Composition, Grammar

2 hrs. 30 mins.

     

(2nd session)

   

and Comprehension)

 
     

11.45 am – 2.15 pm

111.

 

503/2 Arabic (Composition, Grammar

2 hrs. 30 mins.

     

(2nd session)

   

and Comprehension) Large print

 
     

11.45 am – 1.15 pm

112.

 

504/2 Kenyan Sign Language

1 hr. 30 mins.

     

(2nd session)

   

(Language Use)

 
     

11.45 am – 12.35 pm

113.

 

511/2 Music (Aurals)

50 mins.

     

(2nd session)

       

2.21

MONDAY

 

8.00 am – 10.00 am

114.

 

232/1 Physics

2 hrs.

 

20/11/2017

 

(1st session)

       
     

8.00 am – 10.00 am

115.

 

232/1 Physics

2 hrs.

     

(1st session)

   

Large Print

 
     

8.00 am – 10.30 am

116.

 

237/2 General Science

2 hrs. 30 mins.

     

(1st session)

       
     

8.00 am – 10.30 am

117.

 

237/2 General Science

2 hrs. 30 mins.

     

(1st session)

   

Large print

 
     

10.30 am – 11.00 am

   

BREAK

30 mins.

     

11.00 am – 1.30 pm

118.

 

311/1 History and Government

2 hrs. 30 mins.

     

(2nd session)

       
     

11.00 am – 1.30 pm

119.

 

311/1 History and Government

2 hrs. 30 mins.

     

(2nd session)

   

Large print

 
     

11.00 am – 2.00 pm

120.

 

311/1 History and Government

3 hrs.

     

(2nd session)

   

Braille

 

 

 

 

ITEM

DAY(S)

PERIOD

ITEM

PAPER

DURATION

     

NO.

   

2.22

TUESDAY

8.00 am – 10.00 am

121.

443/2 Agriculture

2 hrs.

 

21/11/2017

(1st session)

     
   

8.00 am – 10.00 am

122.

443/2 Agriculture

2 hrs.

   

(1st session)

 

Large print

 
           
   

8.00 am – 10.30 am

123.

443/2 Agriculture

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

Braille

 
   

8.00 am – 10.30 am

124.

450/2 Aviation Technology

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

(Practical)

 
   

10.30 am – 11.00 am

 

BREAK

30 mins.

           
   

11.00 am – 1.45 pm

125.

312/2 Geography

2 hrs. 45 mins.

   

(2nd session)

     
   

11.00 am – 1.45 pm

126.

312/2 Geography

2 hrs. 45 mins.

   

(2nd session)

 

Large print

 
           
   

11.00 am – 2.15 pm

127.

312/2 Geography

3 hrs. 15 mins.

   

(2nd session)

 

Braille

 

2.23

WEDNESDAY

8.00 am – 10.00 am

128.

232/2 Physics

2 hrs.

 

22/11/2017

(1st session)

     
   

8.00 am – 10.00 am

129.

232/2 Physics

2hrs.

   

(1st session)

 

Large print

 
   

10.00 am – 10.30 am

 

BREAK

30 mins.

           
   

10.30 am – 1.00 pm

130.

313/2 Christian Religious Education

2 hrs. 30 mins.

   

(2nd session)

     
   

10.30 am – 1.00 pm

131.

313/2 Christian Religious Education

2 hrs. 30 mins.

   

(2nd session)

 

Large print

 
   

10.30 am – 1.30 pm

132.

313/2 Christian Religious Education

3 hrs.

   

(2nd session)

 

Braille

 
   

10.30 am – 1.00 pm

133.

314/2 Islamic Religious Education

2 hrs. 30 mins.

   

(2nd session)

     
           
   

10.30 am – 1.00 pm

134.

314/2 Islamic Religious Education

2 hrs. 30 mins.

   

(2nd session)

 

Large print

 
   

10.30 am – 1.30 pm

135.

314/2 Islamic Religious Education

3 hrs.

   

(2nd session)

 

Braille

 
   

10.30 am – 1.00 pm

136.

315/2 Hindu Religious Education

2 hrs. 30 mins.

   

(2nd session)

     
   

10.30 am – 1.00 pm

137.

315/2 Hindu Religious Education

2 hrs. 30 mins.

   

(2nd session)

 

Large print

 
   

10.30 am – 1.30 pm

138.

315/2 Hindu Religious Education

3 hrs.

   

(2nd session)

 

Braille

 

2.24

THURSDAY

8.00 am – 10.30 am

139.

311/2 History and Government

2 hrs. 30 mins.

 

23/11/2017

(1st session)

     
   

8.00 am – 10.30 am

140.

311/2 History and Government

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

Large print

 
   

8.00 am – 11.00 am

141.

311/2 History and Government

3 hrs.

   

(1st session)

 

Braille

 
   

11.00 am – 11.30 am

 

BREAK

30 mins.

           
   

11.30 am – 2.00 pm

142.

565/2 Business Studies

2 hrs. 30 mins

   

(2nd session)

     
   

11.30 am – 2.00 pm

143.

565/2 Business Studies

2 hrs. 30 mins

   

(2nd session)

 

Large print

 
   

11.30 am – 2.30 pm

144.

565/2 Business Studies

3 hrs.

   

(2nd session)

 

Braille

 
           

2.25

FRIDAY

8.00 am – 10.15 am

145.

233/3 Chemistry (Practical)

2 hrs. 15 mins.

 

24/11/2017

(1st session)

     
   

8.00 am–10.15 am

146.

233/3 Chemistry (Practical)

2 hrs. 15 mins.

   

(1st session)

 

Large print

 

 

ITEM

DAY(S)

PERIOD

ITEM

PAPER

DURATION

     

NO.

     

2.26

MONDAY

8.00 am – 9.45 am

147.

231/3 Biology (Practical)

1 hr. 45 mins.

 

27/11/2017

(1st session)

       
   

8.00 am – 9.45 am

148.

231/3 Biology (Practical)

1 hr. 45 mins.

   

(1st session)

 

Large print

   
   

8.00 am – 10.15 am

149.

236/3 Biology (Practical for Blind

2 hrs. 15 mins.

   

(1st session)

 

Candidates) Braille

 

2.27

TUESDAY

8.00 am – 10.30 am

150.

441/2 Home Science – Clothing

2 hrs. 30 mins.

 

28/11/2017

(1st session)

 

Construction (Practical)

 
   

8.00 am – 10.30 am

151.

441/2 Home Science – Clothing

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

Construction (Practical)

 
       

Large print

   
           
   

8.00 am – 11.00 am

152.

441/2 Home Science – Clothing

3 hrs.

   

(1st session)

 

Construction (Practical) Braille

 
   

8.00 am – 12.00 noon

153.

442/2 Art and Design (Practical)

4 hrs.

   

(1st session)

       
   

8.00 am – 12.00 noon

154.

442/2 Art and Design (Practical)

4 hrs.

   

(1st session)

 

Large print

   
   

8.00 am – 10.30 am

155.

444/1 Woodwork

 

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

       
   

8.00 am – 10.30 am

156.

444/1 Woodwork

Large print

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

       
   

8.00 am – 10.30 am

157.

445/1 Metalwork

 

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

       
   

8.00 am – 10.30 am

158.

445/1 Metalwork

Large print

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

       
   

8.00 am – 10.30 am

159.

447/2 Power Mechanics (Practical)

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

       
   

8.00 am – 10.30 am

160.

447/2 Power Mechanics (Practical)

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

Large print

   
   

8.00 am – 10.30 am

161.

448/1 Electricity (Practical)

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

       
           
   

8.00 am – 10.30 am

162.

448/1 Electricity (Practical)

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

Large print

   
           
   

8.00 am – 10.30 am

163.

449/2 Drawing and Design (Practical)

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

       
   

8.00 am – 10.30 am

164.

451/2 Computer Studies (Practical)

2 hrs. 30 mins

   

(1st session)

       
   

8.00 am – 10.30 am

165.

451/2 Computer Studies (Practical)

2 hrs. 30 mins

   

(1st session)

 

Large print

   

2.28

WEDNESDAY

8.00 am – 10.30 am

166.

232/3 Physics (Practical)

2 hrs. 30 mins.

 

29/11/2017

(1st session)

       
   

8.00 am – 10.30 am

167.

232/3 Physics (Practical)

2 hrs. 30 mins.

   

(1st session)

 

Large print

   

 

2017 KCSE Timetable

2017 KCSE Timetable indicates that the exam will officially start on November 6th 2017. The rehearsal day will be on Friday, 3rd November 2017 and the students will have the weekend to prepare for the exams. The exams will end on 29 November 2017. Other than the practical’s that run from January-September 2017 the exam will take 18 days excluding the weekends.

2017 KCSE Time table instructions

 

The timetable has given out several guidelines including

2017 KCSE timetable guidelines directed to Supervisors, Invigilators teachers and candidates. Simplified guideline include

  • Exam will begin at 8.00am
  • No extra time will be added. The correct time will be indicated on each paper
  • Time for reading through the paper is part of time allocated but for some special papers instructions may directed otherwise
  • After the allocated time is over, the invigilator and supervisor should ensure that the candidate’ answer script has the student’s name, index number and signature.
  • Students are only to take the subject they are registered for.

 

2017 KCSE Timetable Guidelines and Instructions to teachers and candidates

 

INSTRUCTIONS TO CANDIDATES

  • Before the exam start students should avail themselves for search and ensure they are seated 15 minutes before the exams starts
  • The first session will start at 00 a.m. followed by the second session as indicated on the timetable.
  • No candidate should arrive to the exam room late. Late comers will only be allowed to sit for exams if they come within the first 30 minutes after exams has started and should present a valid reason for their lateness.
  • Check the question paper given to you to confirm that it is the paper you registered for.
  • Inform the supervisor, if an examination paper for which you are not registered is given to you, or if the questions show that a map or other material must be provided
  • Read carefully to any general instructions that may be given on the first page of a paper, e.g. guidelines limiting the total of questions to answered
  • Each page should be printed
  • Write your index number, name, and sign. Don’t forget to write the date of the examination on the answer booklet.
  • Write your answer on both sides of the paper, but leave the margins. Each answer start on a separate fresh line and write the number of the question you are answering on the margin on the left.
  • Do not copy the question.
  • Use the same system of numbering as appears in the question paper.
  • Answer to each question should be separated by a blank line
  • Only black or blue inked pen should be used, either fountain pen or ball point pen.
  • Pencils should only be used for draw diagrams.
  • Mathematical set and drawing instruments will be needed.
  • Carefully read every question..
  • Allocated enough time for each question depending on the time given.
  • Confirm all the required details (name, index number, signature and date of exam are included in the answer booklet) before handing it to the invigilator.
  • If you want to withdrawal from the 2017 KCSE examination you should have notified KNEC before 31st May 2017.

 

CAUTION TO THE CANDIDATES

As per the 2017 KCSE timetable the following warning should be keenly understood by the student sitting for the exam

  • You are not permitted to leave the examination room before the end of the period assigned to the paper except with exceptional permission from
  • the Supervisor. (No one should leave exam room with question paper or answer booklet.)
  • Place you answer booklet in a position that no other person can see or copy your answers
  • No forms of irregularities are allowed.
  • No message in whatever form should be done between candidates or with outsiders as the exam is ongoing.
  • In the examination room you are not permitted to have in your proximity, any book, notes, papers or any other materials whatsoever except the right question papers and any materials specifically authorized by the Kenya National Examinations Council.
  • Don’t add any information to your mathematical tables that are printed by Kenya National Examinations Council
  • All calculators used should be non-programmable calculators. If you are not sure about your calculator you can consult with the supervisor before exams begin.
  • Supervisor should be handed over all the erroneously printed material and any material that may comprise the exams.
  • You must not take any used or unused writing paper out of the examination room. Any rough work must be done on the official answer
  • Booklet and, if not to be submitted with the answers, must be left on the desk to be collected by the Supervisor and destroyed.
  • Any misconduct or causing of disturbance in or near the examination room will be treated as an examination irregularity.
  • For practical papers to be taken in shifts, all candidates taking the examination must avail themselves for confinement. Any candidate who
  • does not present him/herself for confinement will have committed an examination irregularity.
  • Cell phones or any other electronic communication device are prohibited in examination centres. Any candidate caught in possession of a
  • cell phone/any other electronic communication device will have his/her results cancelled.

 

PENALTY FOR 2017 KCSE EXAMINATION IRREGULARITIES

The 2017 KCSE timetable has outlined the following consequences for exams irregularities

The KNEC Act No. 29 of 2012 Offences and Penalties stated in Sections 27 to 40 for cases of examination irregularities will apply. Some of

the highlights in these Sections state that:

  • A candidate who commits an examination irregularity in any paper will have the results for the WHOLE SUBJECT Such a
  • candidate will not be entitled to a result and will be awarded result “Y” overall.
  • If there is evidence of wide-spread irregularities in any examination centre, the examination results for the whole centre will be cancelled.

Any person who:-

  • gains access to examination material and knowingly reveals the contents, whether orally or in writing, to an unauthorized party, whether a
  • candidate or not, will be in violation of Section 27 of the Act and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding ten years, or a
  • fine not exceeding two million shillings or both;
  • willfully and maliciously damages examination material will be in violation of Section 30 of the Act and the penalty will be imprisonment
  • for a term not exceeding five years or a fine not exceeding five million shillings or both;
  • is not registered to take a KNEC examination but, with intent to impersonate, presents or attempts to present himself to take the part of an
  • enrolled candidate will be in violation of Section 31 of the Act, and shall be guilty of an offence and liable to imprisonment for a term not
  • exceeding two years or a fine not exceeding two million shillings or both and shall be prohibited from taking an examination conducted
  • by or on behalf of the Council for a period of three years.